en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Воени гробишта

Српски гробишта село Скочивир, Општина Новаци

Српски гробишта село Скочивир, Општина Новаци

Координати: 40.975002, 21.655245

Во близина на село Скочивир на патот кој води до излетничкото место Коњарка се сместени помали воени гробишта на српски војници кои загинале во Првата светска војна. Гробиштата се добро обележани, заградени и се лесно видливи покрај самиот пат. Српски гробови има исто така и во склоп на селските гробишта во бизина на црквата Св. Петка во село Скочивир.

Како до локациите:

До село Скочивир од Битола води асфалтен пат во должина од 37 км. Пред мостот преку Црна Река до селото се одвојува друг пат кој преку излетничкото место Коњарка води до селата во Мариово и врвот Кајмакчалан. Српските гробишта опишани погоре се наоѓаат на 1.6 км од мостот и до нив води земјен пат кој е во релативно добра состојба и по него локалното население вози и се лесни коли. Гробиштата во близина на црквата Св. Петка се сместени во центарот на село Скочивир.

 

Previous Article Српски воени гробишта во Битола
Next Article Српски гробишта село Добровени, Општина Новаци
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE
Back To Top