en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Села

Село Зовиќ (Мариово) – Општина Новаци

Село Зовиќ (Мариово) – Општина Новаци

Координати: 41.117335, 21.713520

Село Зовиќ е лоцирано во општина Новаци, на 50 км од Битола. Во близина на селото течи Градешка Река, на која што се наоѓа едно од најубавите зданија во мариовскиот крај - Зовичкиот Мост.

За време на Првата светска војна низ село Зовиќ минувала линијата на фронтот и денес во ова село се видливи голем број на сведоштва од овој период. Остатоци од рововите се видливи на влезот од  селото на патот кој води до манастирот Чебрен, а исто така и во близина на манастирот Св. Атанасиј кој потекнува од 17 век. Во црквата Св. Никола која е сместена во центарот на селото видливи се неколку гробови од бугарски војници, а низ селото како и низ сите села во регионот Мариово може да се сретнат голем број на остатоци од Првата светска војна  на кои локалното население и нашло примена во домаќинството.

Неодамна во селото е отворена етно куќа „Кај мостот“ во која има мал музеј кој содржи предмети од ПСВ и која на посетителите им нуди традиционална македонска храна и можност за ноќевање.

Етно Куќа „Кај Мостот“

  • http://zovich.business.site
  • https://www.facebook.com/etnozovikmariovo/
  • mitko.cebren@hotmail.com
  • 071 206 757

Во близина на селото на Градешка река се наоѓа надалеку познатиот Камен мост, кој иако не е локација од ПСВ е интересен за посетителите и воедно се наоѓа на патот кој води до други ровови и бункери во близина на ова село. 

Како до локацијата:

До село Зовиќ води пат во должина од 52 км од кои 46км е асфалт, а 6 км земјен пат по кој локалното население вози и со лесни возила, но сепак е потребно прилагодување на брзинатата во зависност од условите. Не се препорачува возење со премногу ниски возила. Такси превоз од Битола до село Зовиќ чини од 1600-2000 денари во еден правец, а постои можност и за изнајмување на џип такси и во еден ден да се посетат и други интересни локации во близина на ова село.

Next Article Село Груниште (Мариово) – Општина Новаци
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE
Back To Top