en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Села

Село Бач, Општина Новаци

Село Бач, Општина Новаци

Координати: 40.931194, 21.558686

Во центарот на село Бач, Општина Новаци е сместена црквата Пресвета Богородица во чиј што двор има неколку гробови од српски војници кои загинале на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна. Постои верување дека звоното од камбанаријата на оваа црква било првото звоно кое било испратено за камбанаријата на капелата на врвот Кајмакчалан при изградбата некаде отприлика 1926 година. Звоното пристигнало од ливницата на Михајло Пупин во Белград и кога стигнало во село Бач, селаните решиле да го зачуваат за својата црква која исто така немала звоно. Според приказната селаните се сметале себеси за блиски до кралската фамилија во Белград, поради фактот што за време на војната во ова село бил и генерал штабот на војската, а воедно и принцот Александар Караџорѓевиќ одредено време престојувал тука. Денес овој објект е во лоша состојба и е зарастен со вегетација а се наоѓа веднаш до црквата Пресвета Богородица.

Како до локацијата:

До село Бач води асфалтен пат од Битола во должина од 28 км.

Previous Article Село Градешница (Мариово) – Општина Новаци
Next Article Село Живојно, Општина Новаци
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE
Back To Top