en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Споменици

Споменик на Француските војници загинати за време на Првата светска војна во регионот околу Битола

Споменик на Француските војници загинати за време на Првата светска војна во регионот околу Битола

Координати: 41.014203, 21.342474

Се претпоставува дека ова е првиот споменик кој бил подигнат во чест на француските војници кои загинале на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна. Истиот е малку познат во јавноста и е сместен во склоп на Буковските гробишта во Битола.

Како до локацијата:

До Буковски гробишта води асфалтен пат и од влезот на гробиштата до споменикот има околу 150 метри.

Next Article Спомен крст на Македонското население загинато во Балканските војни и Првата светска војна во близина на село Црнобуки, Општина Битола
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE
Back To Top