en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Споменици

Спомен крст на Македонското население загинато во Балканските војни и Првата светска војна во близина на село Црнобуки, Општина Битола

Спомен крст на Македонското население загинато во Балканските војни и Првата светска војна во близина на село Црнобуки, Општина Битола

Координати: 41.122285, 21.335313

Во близина на село Црнобуки, Општина Битола, веднаш до манастирот Св. Атанас од неодамна е подигнат спомен крст во чест на Македонското население кои загинало за време на Балканските војни и Првата светска војна. Ова е едно од ретките обележја од овој вид посветено токму на Македонскиот народ во еден од најпогубните периоди од неговата историја. На плочата под спомен крстот стои текст:

„Овој спомен крст им го посветуваме на сите значајни и незначајни македонски воини присилно мобилизирани од Бугарија, Србија и Грција и на настраданото цивилно население во Балканските војни 1912-1913 година и во Првата светска војна 1914-1918 година вечен да им биде споменот

Од Македонскиот народ – 08. Ноември 2015 година, С. Црнобуки“

Како до локацијата:

Село Црнобуки е оддалечено 12 км од центарот на Битола и до селото води асфалтен пат.  Споменикот е оддалечен на 1 км од источно центарот на селото, веднаш до манастирот Св. Атанас до кој води земјен пат кој е во релативно добра состојба и на истиот можи да се вози се автомобили.

Previous Article Споменик на Француските војници загинати за време на Првата светска војна во регионот околу Битола
Next Article Фердинандова чешма, Дојран
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE
Back To Top