en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Споменици

Фердинандова чешма, Дојран

Фердинандова чешма, Дојран

Координати: 41.194994, 22.687460

Фердинандовата чешма е воен споменик изграден од бугарската армија во 1916 година за време на Првата светска војна. По завршувањето на војната овој споменик бил запоставен и долго време чешмата била во лоша состојба. Неодамна спомен чешмата е обновена и е една од локациите поврзани со Првата светска војна во овој дел на Македонија. Во близина на чешмата се наоѓа спомен плоча на паднатите војници од 22 англиска Дивизија и бункерите на Кала Тепе.

 

Како до локацијата:

До Фердинандова чешма и врвот Кала Тепе води земјен пат во должина околу 4 км кој е прооден само за теренски возила во летните месеци од годината. Овој пат е особено погоден за пешаци со соодветна опрема за планинарење и велосипедисти.

Надморски висини: старт 212  м  , крај 585 м

Previous Article Спомен крст на Македонското население загинато во Балканските војни и Првата светска војна во близина на село Црнобуки, Општина Битола
Next Article Споменик на паднатите војници од 22 англиска Дивизија.
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2020 by SoftAGE
Back To Top