en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Споменици

Споменик на паднатите војници од 22 англиска Дивизија.

Споменик на паднатите војници од 22 англиска Дивизија.

Координати: 41.194710, 22.687492

Спомен плочата на паднатите војници од 22 англиска дивизија се наоѓа веднаш до Фердинандова чешма. Оваа плоча е поставена во чест на војниците од 22 англиска дивизија кои загинаа во Македонија за време на Првата светска војна во периодот помеѓу 1915 – 1918. Спомен плочата била поставена во 1919 година во срцето на бугарската одбрана, каде денес можат да се видат голем број на букнери и ровови.

Како до локацијата:

До Споменикот на паднатите војници од 22 англиска Дивизија, Фердинандова чешма и врвот Кала Тепе води земјен пат во должина околу 4 км кој е прооден само за теренски возила во летните месеци од годината. Овој пат е особено погоден за пешаци со соодветна опрема за планинарење и велосипедисти.

Надморски висини: старт 212  м  , крај 585 м

Previous Article Фердинандова чешма, Дојран
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2020 by SoftAGE
Back To Top