en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Воени гробишта

Бугарски воени гробишта во село Цапари, Општина Битола Бугарски воени гробишта во село Цапари, Општина Битола

Бугарски воени гробишта во село Цапари, Општина Битола

Во западниот дел од село Цапари, Општина Битола се лоцирани Бугарски воени гробишта на околу 300 војници загинати во борбите околу Црвена Стена на Пелистер. Гробиштата неодамна се обновени.

Германски воени гробишта во Битола Германски воени гробишта во Битола

Германски воени гробишта во Битола

Германските воени гробишта во Битола се изградени на рид во северозападниот дел на Битола. Зданието „Тотенборг“ или „Град на мртвите“ бил граден повеќе од една година и е...
Француски воени гробишта во Битола Француски воени гробишта во Битола

Француски воени гробишта во Битола

Француски воени гробишта во Битола се најголеми воени гробишта во Република Македонија во кои почиваат повеќе од 13.000 војници на Француската...
Српски воени гробишта во Битола Српски воени гробишта во Битола

Српски воени гробишта во Битола

Српските воени гробишта во Битола се наоѓаат во јужниот дел на Битола како продолжение на т.н. Буковски православни гробишта. Во нив се погребани...
Српски гробишта село Скочивир, Општина Новаци Српски гробишта село Скочивир, Општина Новаци

Српски гробишта село Скочивир, Општина Новаци

Во близина на село Скочивир на патот кој води до излетничкото место Коњарка се сместени помали воени гробишта на српски војници кои загинале во...

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by SoftAGE
Back To Top