en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Воени гробишта

Германски воени гробишта во Битола

Германски воени гробишта во Битола

Координати: 41.035818, 21.317499

Германските воени гробишта во Битола се изградени на рид во северозападниот дел на Битола. Зданието „Тотенборг“ или „Град на мртвите“ бил граден повеќе од една година и е архитектонско дело на познатиот германски архитект Роберт Тишлер (Robert Tischler). Според достапната доументација, проектот за Тотенборгот бил готов во 1929/30 г а градежните работи започнале во 1934 г.  Свеченото отварање на Споменикот било на 25 октомври 1936 г, пред голем број на битолски граѓани.

Во Германските воени гробишта во Битола се закопани останките на 3.406 германски војници кои загинале и првично биле закопани во околината на Битола.

 

Како до локацијата:

До непосредна близина на месноста Германски гробишта минува регионалниот пат кој ги поврзува градовите Прилеп и Ресен, а минува точно над Битола. Гробиштата се сместени веднаш над тунелот кој е дел од овој пат и до истите има околу 5 минути пешачење по земјен пат. 

Previous Article Бугарски воени гробишта во село Цапари, Општина Битола
Next Article Француски воени гробишта во Битола
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE
Back To Top