en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

 

Локалитети

Големо Езеро Пелистер Големо Езеро Пелистер

Големо Езеро Пелистер

Големо Езеро е постглацијално ледничко езеро сместено на надморска висина од 2218 m. Езерото е сместено на извориштето на Езерска река, која е лева притока на Сапунчица. Со максимална длабочина од...
Црвени Стени – Пелистер национален парк Црвени Стени – Пелистер национален парк

Црвени Стени – Пелистер национален парк

Црвени Стени е една од популарните дестинации за пешачење на планинарите од Битола и околината,  воедно и една од поважните дестинации од Првата светска војна во Македонија. Битола била...
Историска патека за Првата светска војна на Пелистер и Инфо центар Историска патека за Првата светска војна на Пелистер и Инфо центар

Историска патека за Првата светска војна на Пелистер и Инфо центар

Историската патека за Првата светска војна започнува од инфо центарот на Пелистер, кој покрај другото содржи и музејска поставка за природниот и...
Бункери во близина на Кота 1050, Општина Новаци Бункери во близина на Кота 1050, Општина Новаци

Бункери во близина на Кота 1050, Општина Новаци

По освојувањето на врвот Кајмакчалан од страна на силите на Антантата во крајот на месец септември 1916 година, борбите се префрлиле во близина на...
Добро Поле, Новаци Добро Поле, Новаци

Добро Поле, Новаци

Добро Поле е локација на границата помеѓу Македонија и Грција и место  каде се случил пробојот на Македонскиот фронт за време на Првата...

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by SoftAGE
Back To Top 123movies