en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Села

Село Зовиќ (Мариово) – Општина Новаци Село Зовиќ (Мариово) – Општина Новаци

Село Зовиќ (Мариово) – Општина Новаци

Село Зовиќ е лоцирано во општина Новаци, на 50 км од Битола. Во близина на селото течи Градешка Река, на која што се наоѓа едно од најубавите зданија во мариовскиот крај - Зовичкиот Мост.
Село Груниште (Мариово) – Општина Новаци Село Груниште (Мариово) – Општина Новаци

Село Груниште (Мариово) – Општина Новаци

Село Груниште е сместено на десната страна на Црна Река, на надморска висина од 742 м на 54 км од Битола. За време на Првата светска војна, во близина на село Груниште се одвивала познатата битка...
Село Старавина (Мариово) – Општина Новаци Село Старавина (Мариово) – Општина Новаци

Село Старавина (Мариово) – Општина Новаци

Старавина е село во Општина Новаци оддалечено 50 км од Битола. За време на Првата светска војна линијата на фронтот минувала низ ова село и денес...
Село Градешница (Мариово) – Општина Новаци Село Градешница (Мариово) – Општина Новаци

Село Градешница (Мариово) – Општина Новаци

Градешница е ридско село и лежи на надморска височина 800 метри на 52 км од Битола. За време на Првата светска војна низ ова село минувала...
Село Бач, Општина Новаци Село Бач, Општина Новаци

Село Бач, Општина Новаци

Во центарот на село Бач, Општина Новаци е сместена црквата Пресвета Богородица во чиј што двор има неколку гробови од српски војници кои загинале...

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by SoftAGE
Back To Top