en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Споменици

Споменик на Француските војници загинати за време на Првата светска... Споменик на Француските војници загинати за време на Првата светска...

Споменик на Француските војници загинати за време на Првата светска...

Се претпоставува дека ова е првиот споменик кој бил подигнат во чест на француските војници кои загинале на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна. Истиот е малку познат во јавноста и...
Спомен крст на Македонското население загинато во Балканските војни и... Спомен крст на Македонското население загинато во Балканските војни и...

Спомен крст на Македонското население загинато во Балканските војни и...

Во близина на село Црнобуки, Општина Битола, веднаш до манастирот Св. Атанас од неодамна е подигнат спомен крст во чест на Македонското население кои загинало за време на Балканските војни и...
Фердинандова чешма, Дојран Фердинандова чешма, Дојран

Фердинандова чешма, Дојран

Фердинандовата чешма е воен споменик изграден од бугарската армија во 1916 година за време на Првата светска војна. По завршувањето на војната...

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by SoftAGE
Back To Top 123movies