en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

 

Цркви и манастири

Црква Св. Ѓорѓи село Цапари, Општина Битола Црква Св. Ѓорѓи село Цапари, Општина Битола

Црква Св. Ѓорѓи село Цапари, Општина Битола

Во дворот на црквата Св. Ѓорѓи во село Цапари се наоѓаат неколку гробови од офицери од Бугарската армија, загинати во борбите на Црвени Стени на Пелистер и Кота 1248. Село Цапари е една од...
Спомен капела село Буково, Општина Битола (Св. Архангел Михаил) Спомен капела село Буково, Општина Битола  (Св. Архангел Михаил)

Спомен капела село Буково, Општина Битола (Св. Архангел Михаил)

Спомен капелата за српската војска е сместенa на над село Буково во склоп на селските гробишта. Храмот е подигнат во 1927 година во спомен на 1320 Српски војници чии останки се наоѓаат во...

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by SoftAGE
Back To Top