en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

 

Цркви и манастири

Црква Св. Ѓорѓи село Цапари, Општина Битола

Црква Св. Ѓорѓи село Цапари, Општина Битола

Координати: 41.057516, 21.176912

Во дворот на црквата Св. Ѓорѓи во село Цапари се наоѓаат неколку гробови од офицери од Бугарската армија, загинати во борбите на Црвени Стени на Пелистер и Кота 1248. Село Цапари е една од поголемите селски населби во подножјето на Баба планина и истото изобилува со доста интересни примери на традиционалната македонска архитектура. Црквата Св. Ѓорѓи е трикорабна црква изградена во 1888 година и е сместена во самото село. До црквата води асфалтен пат.

Next Article Спомен капела село Буково, Општина Битола (Св. Архангел Михаил)
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE
Back To Top