en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

 

Цркви и манастири

Манастир Св. Христофор село Крстоар во близина на Битола

Манастир Св. Христофор село Крстоар во близина на Битола

Координати: 40.988433, 21.341459

Во архивата на фотографии од Француската војска која се борела на Македонскиот фронт за време на Првата светска војна има доста фотографии од манастирот Св. Христифор во близина на селото Крстоар. Конаците во овој манастир, а пред се неговата местоположба биле главната причина во него и во неговата околина да бидат местени дел од војниците на Антантата. Тој е еден од попознатите манастири во овој дел на Република Македонија и поради блискоста до Битола, чистиот воздух, планинската вода и живописната природа, е една од најпосетуваните локации за излет во близина на Битола.

Како до локацијата:

До манастирот може да се дојде преку авфалтен пат во должина од 4 км кој води преку село Крстоар. Во селото патот е релативно тесен и не се препорачува за пошироки возила. Исто така преку село Буково води друг пат кој има неасфалтиран дел во должина од околу 500 метри, но е прооден за лесни возила, а е особено погоден за пешачење и велосипеди. Овој неасфалтиран дел започнува токму пред капелата на српските војници во село Буково, која е исто така локација од Првата светска војна.

Previous Article Спомен капела село Буково, Општина Битола (Св. Архангел Михаил)
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE
Back To Top