en-USfr-FRmk-MK
Language
Посетете го Македонскиот фронт Посетете го Македонскиот фронт

Посетете го Македонскиот фронт

Кратка Историја - Прва светска војна Кратка Историја - Прва светска војна

Кратка Историја - Прва светска војна

Македонскиот фронт Македонскиот фронт

Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт Секојдневието на Македонскиот фронт

Секојдневието на Македонскиот фронт

 

Воени гробишта

Француски гробишта Скопје

Француски гробишта Скопје

Координати: 42.008353, 21.430316

Француските воени гробишта од Првата светска војна во Скопје се лоцирани во близина на Амбасадата на САД,  над Спортско-рекреативниот центар Кале.

Формирани во 1926 година во овие гробишта се погребани останките на 2.930 француски војници, од кои само 930 имаат име. Меѓу овие војници има доста од Мароко и Сенегал. Гробовите се поделени во две поголеми парцели со алеја која води до централниот споменик во горниот дел од кој лево и десно има две општи гробници.

Гробиштата се заградени со бетонска ограда и во нив се влегува од левата страна во близина на резиденцијалниот објект во кој живеат луѓето кои ги одржуваат гробиштата. Комеморации на овие гробишта вообичаено се одржуваат на 14 јули - националниот празник на Република Франција и 11 ноември денот кога заврши Првата светска војна.

Previous Article Грчки гробишта Валандово
Next Article Британски воени гробишта во Скопје
Print

 

За другите фотографии

Пишаната и визуелната содржина на платформата (современа и историска) достапна за јавноста служи за информативни, научни и образовни цели. Сета објавена содржина е во сопственост на самите автори.

За фотографиите Манаки

Фотографиите се во сопственост на Државен архив на Република Македонија, одделение Битола. Обработени од страна на Македонски центар за фотографија.

Авторските фотографии се во сопственост на Евопската асоцијација за локална демократија – АЛДА. Фотограф: Зоран Шеќеров

 

 

На оваа интернет страница, поради јазично олеснување, „Поранешната Југословенска Република Македонија“ се нарекува само „Република Македонија“ или „Македонија“. Тоа не означува никаков политички став на Република Франција и на регионот Нормандија кон Македонија. Од нејзиното осамостојување во 1991 година, во македонскиот устав е запишано името „Република Македонија“. Сепак, поради признавањето од страна на меѓународните организации и нејзините земји членки, државата се согласи да го користи името „Поранешна Југословенска Република Македонија“, а токму под тоа име, Франција ја призна Македонија како држава.

Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2022 by SoftAGE
Back To Top